maandag 29 maart 2010

De Nieuwe Bieb

Bericht dat ik ook plaats op bibliotheek 2.0:

Omdat ik tijdens het weekend geen tijd had om een artikel uit de NRC van 27 maart op dit netwerk te plaatsen, wilde ik dit vanmorgen doen. Na controle van alle nieuwe berichten bleek gelukkig dat 2 collegae zo attent geweest te zijn.
Het onderwerp waarover het artikel gaat speelt ook voor een groot deel in de openbare bibliotheken. Steeds meer mensen gaan de bibliotheek als ontmoetingsplek zien (willen we ook zijn) maar er zijn steeds minder uitleningen door het digitale lezen en eBooks. In het artikel wordt gesteld dat studenten steeds meer legaal en illegaal gaan lezen( gebeurt ook al met niet-studieboeken die voor een prikje als eBook op marktplaats worden aangeboden)Waar we van de universitaire bibliotheek nog wat kunnen leren en waar ik al ook al vaak op gehamerd heb: wijs de mensen op al die mooie digitale bronnen die we hebben en ontwikkel iets hoe in de toekomst de digitale bronnen doorzocht kunnen worden. Iets in de geest van de aquabrowser. We zijn en blijven makelaars in informatie, in welke vorm dan ook. En terecht wordt in het artikel aangehaald dat het omgaan met digitale informatie andere vaardigheden vereist. Bijscholen en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen is van groot belang. Blijkbaar is men in de universitaire wereld er nog van overtuigd dat er nog professionele mensen in dienst blijven. De bibliothecaris is prominent aan het woord in het artikel. In het openbare bibliotheekwerk verdwijnt de bibliothecaris. Men weet niet uit te dragen hoe aantrekkelijk ons beroep is en de salarissen zijn ronduit slecht. Daar doen onze jongeren het niet meer voor. In onze bibliotheek wordt het in ieder geval al niet meer belangrijk gevonden dat er professionele krachten de inlichtingenfunctie vervullen. VMBO-niveau wordt gevraagd als er vacatures ontstaan. Gelukkig reageren er nog HBO-opgeleide mensen omdat in deze tijd van economische crisis het aanbod groot is

Tot slot wordt op de vraag dat de gebouwen wel kleiner kunnen omdat alles straks op een paar servers kan, geantwoord dat de UB intensiever wordt gebruikt de laatste jaren. Dit kan ook gelden voor de OB als we ons best blijven doen en professioneel blijven.


Lees dus het artikel in de Wetenschapsbijlage van zaterdag 27 maart. Het is nog niet digitaal beschikbaar ontdekte ik zojuist.

Blogarchief