vrijdag 11 juni 2010

Alweer eBooks

Dat is het gevaar van de laptop aanzetten: kijk ik naar buienradar of tennissen om 9.00u mogelijk is, raak ik verzeild in allerlei interessante twitterberichten.
De laatste wil ik even onthouden, dus vlug op mijn blog:



donderdag 10 juni 2010
Recensie 'Zelf ebooks uitgeven' van Wiebe de Jager

Zelf ebooks uitgeven is een startersgids voor iedereen die e-books uit wil geven maar niet goed weet waar te beginnen. Het is geschreven door Wiebe de Jager, uitgever van Uitgeverij Eburon. Het boekje begint met een interessante introductie over het veranderende uitgeeflandschap. Zelf doen is makkelijker dan ooit, maar is het ook de verstandigste keuze wanneer je succes wilt bereiken. Wiebe voorziet een grote rol als gids weggelegd in de toekomst door het oerwoud aan nieuwe mogelijkheden. Daarnaast zijn redactie, vormgeving, promotie en distributie ook van waarde bij digitaal uitgeven en zal menigeen dit niet zelf willen en/of kunnen doen.

Het boekje leert je
Hoe een ePub ebook ongeveer in elkaar zit;
Hoe je je manuscript kunt importeren en omzetten naar een ePub bestand;
Hoe je afbeeldingen en een omslag kunt invoegen in je ebook;
Hoe het bewerken van de metadata van je ebook in zijn werk gaat;
Hoe je een ePub ebook kunt checken op fouten en deze moet repareren;
Hoe je het ePub bestand via je eigen website of via een ebook distributeur kunt verkopen;
Hoe je de promotie van je ebook kunt verzorgen.

Het gaat uit van het in Nederland meest gebruikte formaat: ePub, omdat dit door de meeste grote aanbieders wordt aangeboden en de meeste readers (bijvoorbeeld de Sony Reader en iPad) gelezen kan worden.

Na een korte introductie in de kenmerken van ePub en de complexiteit omtrent DRM, begint het ‘echte werk’. Zelf ePubs maken met, in dit geval, Sigil. Een gratis opensourceprogramma waarmee je op zowel Windows, Mac als Linux zelf ePubs kunt maken.

Alles komt voorbij. Van het invoegen van tabellen tot voetnoten, hyperlinks invoegen, een inhoudsopgave toevoegen en een wat complexere opmaak toepassen door middel van stylesheets. Het maken van een ePub heeft zo dan ook veel weg van een website met een HTML-editor. Zij die dat wel eens gedaan hebben zullen hun weg snel vinden in Sigil. Na het maken komt het valideren. Is je ePub vrij van fouten en dus leesbaar op elk denkbaar platform?

Het eindigt met de verkoop, van het aanvragen van een ISBN tot internationale verkoop, rechten en updates (de digitale variant van de herdruk met wijzigingen) en een iets diepere behandeling van beveiliging en DRM.

Al met al is Zelf ebooks uitgeven een leuk boekje om van start te gaan met digitaal uitgeven. Al dan niet zelf. Een klein gemis vind ik de beknoptheid. Dat zorgt er aan de ene kant voor dat het allemaal snel tot je te nemen is, maar daardoor ga je tegelijkertijd wel heel erg snel door de materie heen die, zoals Wiebe in zijn introductie al aangeeft: heel niet zo gemakkelijk is. Een gezonde dosis zelfreflectie, vormgeefskills en kennis van het verhandelen van je product zijn dan ook wel vereisten om het zelf maken van e-books tot een succes te kunnen brengen.

Wat nog leuk is om te noemen, is dat Wiebe in navolging van onder andere Bloghelden, besloten heeft ook dit boekje in meerdere smaken aan te bieden.

Zelf ebooks uitgeven is voor € 7,95 te koop op de website van Eburon.
Geplaatst door Timo Boezeman om 09:57

Blogarchief