woensdag 1 december 2010

Gelezen op Digitale Bibliotheek

In Digitale Bibliotheek nr 7-2010

De omstandigheden waarin de openbare bibliotheek opereert, veranderen snel. Daarom in dit nummer van DB veel aandacht voor de actualiteit – daarmee zet DB ook de toon voor 2011.

•Een derde deel van de openbare bibliotheekvestigingen wordt bedreigd met sluiting. Inkrimpen en gelijktijdig innoveren, dat is een lastige combinatie. Edwin Mijnsbergen zoekt naar de balans tussen hoop en vrees en had een gesprek met Frank Huysmans (onder meer SIOB).

•Met honderdduizenden gratis en betaalde apps, een groeiend aanbod aan e-books, tijdschriften en games wordt de tablet een belangrijk medium, zo lijkt het. Moet de bibliotheek afwachten totdat de hype is overgewaaid of juist direct aanhaken op de iPad-hype - zonder dat er nu al concrete toepassingen zijn?

•In de VS is outsourcing van bibliotheekbeheer al aan de orde sinds 1997. Marshall Breeding laat zien dat outsourcing in de VS weliswaar tot discussies leidt, maar nog geen standaardkeuze is voor bibliotheken – die net als in Nederland te maken hebben met ernstige financiële druk.

•Ook Helene Blowers besteedt aandacht aan het outsourcingmodel. Bibliotheken besteden al meer uit dan ze beseffen. Met cloudcomputing en het delen van data en toepassingen dienen zich nieuwe kansen aan.

•Zijn bibliotheken bereid kritisch naar hun eigen beleid te kijken? Edwin Mijnsbergen legt de vinger op de zere plek: snijden in eigen vlees is een gevoelig onderwerp en een lastige opgave.

•EBSCO voerde onderzoek uit naar de inzet van social media door bibliotheken. Delphine Dufour constateert tot haar ontzetting dat 86 procent van de bibliotheken geen enkel onderzoek doet voorafgaand aan de implementatie van social media.

•Er wordt veel geschreven over digitalisering binnen de bibliotheeksector. Merkwaardig genoeg nooit over de gevolgen daarvan voor de grafische industrie, terwijl die bedrijfstak al dat papier produceert. DB ging daarom op bezoek bij de ‘eigen’ drukkerij, om te vragen hoe die de toekomst ziet. De inzet van papier zou in tien jaar tijd wel eens kunnen afnemen met 90 procent. Met video-interviews door Wilma van den Brink

Blogarchief